HOOFDSTUK 3

Onderwijs

3.1 Onze methodes

In het overzicht hieronder vindt u de vakken die wij aanbieden met de daarbij behorende methodes.

3.2. Bewegings onderwijs

Wij hebben er als school voor gekozen ons bewegingsonderwijs volledig te laten geven door twee vakdocenten. Hiermee garanderen wij in alle groepen de kwaliteit van ons bewegingsonderwijs. Vanaf de groepen 1/2 krijgen alle kinderen 3 maal per week bewegingsonderwijs. Dat is meer dan op andere basisscholen, waar slechts twee gymmomenten per groep zijn. De jongste kinderen raken, doordat de groepen 1/2 onder de begeleiding van de vakdocent wordt gegymd, sneller bekend met de grote gymzaal en het plezier aan sport.


Na schooltijd heeft de school een groot aanbod aan sportactiviteiten, die door de school zelf georganiseerd worden. Vanaf de groepen 1/2 tot en met de groepen 8 kan er gebruik gemaakt worden van het naschoolse beweegaanbod. Plezier in sport, voor alle leerlingen, is hierbij het uitgangspunt. De prestatie volgt dan vanzelf.


Op de maandag, woensdag en donderdag zijn er twee beweegteams vanuit het Cios op onze school aanwezig. De studenten worden, naast hun werk in de gymzaal, ingezet bij Ready-Set-Go, Motorische Remedial Teaching (MRT) en de naschoolse activiteiten.


Op de maandag en donderdag worden de kinderen in de gelegenheid gesteld om tijdens de pauze aan de slag te gaan met ‘Ready-Set-Go!’ Dat betekent dat we vanaf groep 3 tijdens de pauzes op beide dagen thematisch en gericht gaan spelen met een, door de kinderen, van tevoren gekozen spel en spelmateriaal.

3.3. Wereldoriëntatie

Wij vinden het belangrijk dat de kinderen van de Margarethaschool een brede algemene ontwikkeling krijgen. Eigenlijk wordt er vanaf groep 1 al gestart met wereldoriëntatie; het verkennen van de wereld. In de beginfase zijn de activiteiten vooral gericht op de directe omgeving van het kind. Naarmate het kind verder in de basisschool komt zullen de activiteiten steeds meer een relatie krijgen met de omgeving wat verder van het kind vandaan. Veiligheid en geborgenheid blijven ook in deze situaties wezenlijk.


Het oriënteren en verkennen vindt in de beginfase vooral plaats middels spel en via projecten waarin kringgesprekken en verhalen een belangrijke rol spelen.


Na de eerste leerjaren blijft een thematische aanbieding van deze onderwerpen aan de orde. Dit mondt uit in groep 5 in de vakgebieden aardrijkskunde, natuur en geschiedenis, die met behulp van de methode ‘De Zaken’ wordt aangeleerd. Deze methode maakt veel gebruik van ICT-middelen. Het digibord maakt visuele instructies mogelijk en in groep 8 gaan kinderen de verwerking hiervan op de computer doen.

3.4 Cultuur

Onder cultuureducatie worden alle vormen van educatie verstaan waarbij cultuur als doel of als middel wordt ingezet. Cultuureducatie is leren over cultuur, door cultuur en met cultuur. Kinderen maken kennis met verschillende cultuuruitingen en verdiepen hun inzicht daarin. Cultuureducatie op onze school is onmisbaar voor de vorming van kinderen tot kritische creatieve en ondernemende volwassenen die klaar zijn voor de uitdagingen van de 21e eeuw. Kunst is een belangrijk middel bij het ontwikkelen van een onderzoekende houding en het leren vanuit een creatief proces. Het resultaat is dat kinderen met plezier hun verbeeldingskracht, waarnemingsvermogen, talenten en communicatieve vaardigheden ontwikkelen.


Onze school doet mee aan het PR8Cultuurprogramma. Dit cultuurprogramma geeft onze kinderen de kans om kennis te maken met acht grote culturele organisaties. Wij gaan in een roulerend systeem op bezoek bij: Introdans, Kröller-Müller Museum, Focus filmtheater, theatergroep Kwatta, Museum Arnhem, Nederlands Openluchtmuseum, het Gelders Orkest en Rozet. Dit is de basis van het cultuurprogramma. Dit wordt nog aangevuld met talloze andere cultuuraanbieders.


Onder het kopje cultuur vallen ook alle expressie-vakken, zoals tekenen, handvaardigheid, muziek en toneel. Er is geen methodische aanpak, maar leerkrachten hebben deze vakken regelmatig op hun rooster staan. Vaak sluiten zij aan bij een thema, een project of de actualiteit.

3.5 Verlengde schooldag (VSD) activiteiten

Er worden komend jaar een groot aantal VSD-activiteiten georganiseerd.


Daarnaast organiseert de ‘Kinderclub’ ook diverse activiteiten voor de kinderen. De spelcontainer is dagelijks geopend vanaf 14.30 uur. U kunt ook spelletjes lenen bij de speluitleen van de Malburcht.

Hieronder staat het overzicht van de activiteiten die onze school organiseert.


Er kan altijd nog een activiteit aan toegevoegd worden. De activiteitenkalender verschijnt in het nieuwe schooljaar. Daarin kunt u de activiteiten van de kinderclub lezen. De maandelijkse informatiebrief krijgt u via ‘Mijnschoolinfo’.

3.6 Ophalen van kinderen na afloop van de naschoolse sportactiviteiten

Gymplus/uurtje sport

Kinderen komen op eigen gelegenheid naar de gymzaal.

Ouders kunnen bij de kleedkamers om 15.25 uur hun kinderen opvangen en meenemen naar huis. Kinderen kunnen, indien afgesproken met ouders, zelfstandig naar huis!


Voetbal 5/6, Pimp My goal

Kinderen komen op eigen gelegenheid naar de gymzaal of naar vv Arnhemia, de Bakenhof.

Ouders kunnen bij de kleedkamers om 15.25/15.55 uur hun kinderen opvangen en meenemen naar huis. Kinderen kunnen, indien afgesproken met ouders, zelfstandig naar huis!


Kleutergym

De deelnemende kleuters worden door de gymstagiaires naar de kleutergym gebracht. Bij afwezigheid van de stagiaires wordt van leerkrachten verwacht dat zij dit voor hun rekening nemen.

In de tussentijd kunnen ouders wachten in de ontmoetingsruimte. Wij willen zo meer rust creëren voor de kleuters en de lesgevers.


Basketbal/Voetbal 3-4/Dansen

Kinderen komen op eigen gelegenheid naar de gymzaal of speelzaal.

Ouders kunnen bij de kleedkamers om 15.10/15.25 uur hun kinderen opvangen en meenemen naar huis. Kinderen kunnen, indien afgesproken met ouders, zelfstandig naar huis!


De gymdocenten zijn verantwoordelijk voor de naschoolse activiteit en het kleedkamergebruik van de leerlingen. Zij zijn niet verantwoordelijk voor het thuisbrengen of de verlengde opvang na de naschoolse activiteiten, mits dit met de opvang of ouders is gecommuniceerd.