HOOFDSTUK 4

Zorg

De organisatie van extra zorg voor kinderen heeft tot doel het preventief reageren op zorgsignalen, om te voorkomen dat leerlingen binnen het basisonderwijs vastlopen.

De coördinatie van de individuele onderwijszorg is in handen van de intern begeleiders.

Extra inzet in de groep houdt in dat bij leerlingen die onder óf boven het gemiddelde leerniveau presteren, begeleiding anders of intensiever wordt georganiseerd op groepsniveau. U kunt daarbij denken aan:


  • Eerst vindt een klassikale basisinstructie plaats (alle leerlingen).
  • Leerlingen die dat aan kunnen krijgen verdiepingsstof (vlotte leerlingen).
  • Leerlingen die dat nodig hebben krijgen extra instructie of wel ‘verlengde instructie’, of in een klein groepje of individueel (risico leerlingen).
  • Eventueel krijgt de leerling extra oefenmateriaal (om b.v. het werk inzichtelijker te maken) of andersom juist minder concreet materiaal, omdat ze hierin juist verder zijn.
  • Indien een kind met een bepaald onderdeel van de leerstof problemen heeft zal de leerkracht speciale oefenstof en oefenmomenten organiseren.
  • Soms is het wenselijk dat een leerling andere oefenstof krijgt, waar hij/zij individueel en zelfstandig aan werkt.
  • Voor de vakgebieden technisch lezen, begrijpend lezen en rekenen maken we twee keer per jaar een groepsoverzicht en een groepsplan, d.w.z. een plan, naar aanleiding van de resultaten en onderwijsbehoeften, met een verdeling naar 3 aanpakken waarbij de gehele groep baat heeft, uitgevoerd door de groepsleerkracht.

Mocht de gegeven hulp op groepsniveau niet het gewenste resultaat laten zien, of wanneer de problematiek ernstiger blijkt te zijn dan kunnen de leerkracht en intern begeleider het noodzakelijk vinden dat eerst een pedagogisch-didactisch onderzoek wordt afgenomen. Als ouder wordt u hier uiteraard over geïnformeerd en om toestemming gevraagd. Tevens gebeurt het regelmatig dat er overleg is met externe hulpverleners zoals logopedisten, fysiotherapeuten, psychologen en ambulante begeleiders vanuit het speciale onderwijs.


Meer ernstige en/of acute zorgvragen over leer- en gedragsproblemen van een leerling worden met toestemming van de ouders besproken in het Zorgteam (schoolcontactpersoon van PassendWijs, leerkracht, wijkteam, GGD, ouders en Intern begeleider), waarna mogelijk besloten wordt om verder onderzoek aan te vragen.


Passend Onderwijs en Zorgplicht

Goed onderwijs voor alle leerlingen én zorgplicht voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. In het School-Ondersteunings-Plan
(zgn. SOP) staan de grenzen, mogelijkheden, de ondersteuning en ambities van de school t.a.v. onze zorgplicht.

(Website: www.margarethaschool.nl )

Scholen hebben zorgplicht

Dat betekent dat scholen verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een passende plek te bieden. Het gaat daarbij om leerlingen die worden aangemeld en leerlingen die al op school zitten.


Binnen de school of op een andere school

Ouders melden hun kind schriftelijk aan bij de school van hun voorkeur.
Soms heeft de school meer informatie nodig om dit goed te beoordelen. Scholen kunnen daarvoor om extra informatie vragen bij de ouders. Van ouders wordt verwacht dat ze de informatie met school deelt, dit heet informatieplicht. De school moet vervolgens actief onderzoek doen om te bekijken of ze een zo passend mogelijk aanbod kan bieden.


De school onderzoekt of ze de leerling passend onderwijs kan bieden binnen de basisondersteuning of met de extra ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband.


Passende onderwijsplek

De school maakt vervolgens de afweging óf en hóe ze de ondersteuning kan bieden. Als de school van aanmelding geen passende onderwijsplek kan bieden, dan onderzoekt de school samen met ouders de mogelijkheden van een passende plek op een andere reguliere school, op een school voor speciaal basisonderwijs of op het speciaal onderwijs. Het is belangrijk dat er een goede balans wordt gevonden tussen de extra ondersteuning die de leerling nodig heeft, de wensen van ouders en de mogelijkheid van school.


Termijn

Na de schriftelijke aanmelding heeft de school 6 weken de tijd om een passende plek aan te bieden op de eigen school of op een andere school. Deze periode kan eenmaal met 4 weken worden verlengd. De tijd die nodig is om aanvullende informatie te verzamelen telt niet mee in deze termijn.


Resultaten

Ons belangrijkste resultaat is dat kinderen zich veilig voelen op de Margarethaschool en dat ze plezier hebben in leren. We houden tijdens de lessen zoveel mogelijk rekening met de leermogelijkheden van het individuele kind. Wij werken hard om dit proces steeds beter vorm te geven.

De resultaten van de eindtoets basisonderwijs zijn meestal rond de landelijke inspectienorm. Daar waar de resultaten niet voldoen zijn ze altijd inzet van een verbetertraject. Momenteel hebben we extra aandacht voor begrijpend lezen.

Onze kinderen die uitstromen voldoen veelal aan de verwachtingen die wij, als school, van deze kinderen hebben.


Meer informatie
Meer informatie over de mogelijkheden voor o.a. inzet van extra ondersteuning of de route naar een passende onderwijsplek vindt u op de website van het Samenwerkingsverband PassendWijs. (www.swv-passendwijs.nl/)​​​​