HOOFDSTUK 1
Onze school
1.1 Ons school concept
Met ingang van 1 augustus 2010 zijn we op onze school opbrengstgericht gaan weken. Het structureel verbeteren van leerresultaten is hierbij uitgangspunt. Dit heeft de laatste jaren tot zichtbare resultaten geleid. We gaan grofweg uit van 5 leergebieden.
- Taal
- Rekenen
- Lezen
- Lichamelijke opvoeding
- Cultuur
1.2 Taal
We hebben in alle groepen de lestijd voor het vak taal met anderhalf uur per week uitgebreid. De leerlingen krijgen op onze school dan ook meer taalonderwijs dan op vergelijkbare scholen. Daarnaast werken wij via het principe van “opbrengstgericht werken”. De leerkracht volgt niet slaafs de methode, maar maakt bij iedere les de afweging wat wel en geen extra aandacht verdient en wat wel of niet gedaan wordt. Op grond van de toetsen wordt ook voortdurend de afweging gemaakt op welke wijze het taalonderwijs het best aangeboden kan worden en wat er gedaan moet worden om van zwakkere onderdelen ook sterke onderdelen te maken. De school wordt hierin intensief begeleid door de landelijk bekende taalspecialist Harald Weessies.
1.3 Rekenen
Aan de rekentijd op onze school hebben we in alle groepen een uur toegevoegd. Evenals bij taal, werken wij hier ook vanuit de principes van “opbrengstgericht werken”. Ook hier vindt dus ook bij voortduring de afweging plaats van wat en hoe.
1.4 Lezen
In de wetenschap, dat bij verdere studie en ook in het latere leven het lezen van geweldig belang is en zelfs vaak bepalend voor succes, besteden we op onze school erg veel tijd aan allerlei vormen van lezen. Ook hierin worden wij begeleid door Harald Weessies. Twee Jaar geleden zijn we voor het vakgebied technisch lezen, gestart met een nieuwe methode “Station Zuid” en voor begrijpend lezen zijn we gestart met de methode “Leeslink”. In groep 3 zijn we vorig jaar gestart met de nieuwe methode “Lijn 3”.
1.5 Lichamelijke opvoeding
Wij hebben er als school voor gekozen ons gymonderwijs volledig te laten geven door twee vakdocenten. Hiermee garanderen wij in alle groepen de kwaliteit van ons bewegingsonderwijs. Vanaf groep 3 krijgen alle kinderen 3 maal per week sport. Dat is 50% meer dan op andere basisscholen, waar slechts twee sportmomenten per groep zijn. Daarnaast krijgen ook onze jongste kinderen al twee keer per week les van de vakdocent. Hierdoor raken ook de jongste kinderen bekend met de grote gymzaal en het plezier aan sport.
Na schooltijd heeft de school een groot aanbod aan sportactiviteiten, die door de school zelf georganiseerd worden. Plezier in sport, voor alle leerlingen, is het uitgangspunt. De prestatie volgt dan vanzelf. Vanaf 1 september 2014 is op de dinsdag en de donderdag een beweegteam vanuit het Cios op onze school aanwezig. Daarnaast hebben wij tijdens de pauzes op maandag en donderdag “Ready Set Go” ingevoerd. Dat betekent dat we vanaf groep 3 tijdens de pauzes op beide dagen thematisch en gericht gaan spelen met een, door de kinderen, van tevoren gekozen spel.
1.6 Cultuur
Onder het kopje cultuur vallen alle andere vakken. Doordat we in alle groepen digitale schoolborden hebben, kunnen we veel tijdwinst maken door aanschouwelijk onderwijs. Immers, wat je ziet onthoud je sneller dan wat je hoort.
Bij al ons leren staat het resultaat, de effectiviteit, de afwisseling, maar vooral het plezier in het leren centraal. Uit kinderen moet het beste naar boven gehaald worden om ze zodoende optimaal op het vervolgonderwijs en hun latere leven voor te bereiden.
We werken op dit gebied samen met het Kunstbedrijf Arnhem. We gaan met alle groepen meedere activiteiten ondernemen.
Ook de verlengde schoolactiviteiten worden nauw afgestemd met de vakken die onder dit kopje vallen.